Bonyhádi Gondozási Központ

 

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2011-05-27
 
Átmeneti otthon

Idősek Otthona


Tartós ellátást nyújt olyan rászoruló idős személyeknek, akik gondozása családi körben, illetve egyéb személyes gondoskodás útján nem biztosítató.

Az Idősek Otthona 16 férőhellyel üzemel 2014. szeptember 01-től, egy teljes körű felújítás és férőhelybővítést követően.  Az épületben 2 db 4 személy és 2 db 3 személy és 1 db 2 személy elhelyezésére szolgáló lakószoba van. Egy lakószoba rendelkezik saját vizes blokkal, két lakószobához közös vizesblokk tartozik, míg két lakószoba önálló vizesblokkal nem rendelkezik. Házaspárok külön szobában történő elhelyezésére nincs lehetőség.

Az Otthonban a szolgáltatás folyamatos.

Napi ötszöri étkezés biztosított, orvosi javaslatra, az arra rászorulóknak cukros diéta.

Orvosi rendelés hetente egyszer van. Az Otthon lakóit dr. Sebestyén József látja el. Ezen felül, ha szükséges, a gondozónők rendelési időben bármikor hívhatják az intézmény orvosát, illetve a rendelőbe kísérik a rászorulót. Ügyeleti időben, munkaszüneti és ünnepnapokon a városi ügyelet látja el szükség esetén a lakókat.A gondozónői felügyelet folyamatos. Szükség esetén a gondozónők orvost hívnak, illetve orvoshoz kísérik a rászorulót.A jogszabályban előírt gyógyszereket az Otthon biztosítja.

A személyi higiéniai szükségletek biztosítottak. A gondozónők igény szerint segítenek a fürdésben, hajmosásban. Kívánságra fodrász és pedikűrös szolgáltatásai is igénybe vehetők, ennek költségei a gondozottat terheli.

Az Otthonban ellátottak saját ruházatukat használják, melynek tisztántartásáról az intézmény gondoskodik. Ágyneművel és törülközővel való ellátás intézményi feladat, de a lakók sajátjukat is használhatják.

A Gondozási Központ gondoskodik az Otthon lakóinak mentálhigiénés ellátásáról.

Ennek keretében biztosítja a:

  • személyre szabott bánásmódot

  • szabadidő kultúrált eltöltésének feltételeit

  • családi kapcsolatok fenntartásának feltételeit

  • hitélet gyakorlásának feltételeit

A kellemes, hasznos időtöltés érdekében TV, rádió, újságok és folyóiratok, könyvek, társasjátékok mindenkinek a rendelkezésére állnak. A Gondozási Központ által szervezett programokon, kirándulásokon mindenki igény szerint részt vehet. Ennek esetleges költségeit a gondozott saját maga fizeti.

Az ellátást igénybe vevő korának, egészségi állapotának, képességeinek és egyéni adottságainak figyelembevételével szükséges szervezni

- az aktivitást segítő fizikai tevékenységeket (séta, sporttevékenység, fekvőbetegek levegőztetése, ágytorna stb.),

- a foglalkoztatás keretében a különböző ünnepek előkészületeként azok a lakók, akik éreznek magukban egy kis tehetséget vagy kézügyességet kreatív foglalkoztatást szervezünk. A foglalkoztatáshoz szükséges eszközöket, anyagokat az intézmény által létrehozott alapítvány biztosítja. A tervezett kreatív foglalkoztatások:

            - születésnapi, névnapi köszöntő képeslapok készítése,

            - kézimunkázás is van lehetőség, kötés, horgolás, hímzés,

            - rajzolás, festés,

- farsangi álarc készítése,

            - húsvéti képeslap készítése,

            - tojásfestés, dekorációk készítése,

            - adventi koszorú készítése,

            - karácsonyi dekorációk készítése

- a szellemi és szórakoztató tevékenységeket (pl. előadások, olvasás, felolvasás, rádióhallgatás, tévénézés, kártya- és társasjátékok, vetélkedők, zenehallgatás stb.),

- a kulturális tevékenységeket (pl. rendezvények, ünnepségek, névnapok, színház-, mozi-, múzeumlátogatások, kirándulások, kiállítások stb.).

 

A mentáhiginés ellátás és foglalkoztatás szervezett formában történik, éves illetve havi munkatervnek megfelelően, amelyet a mentálhigiénés munkatárs az intézményvezetővel közösen állít össze. A szervezett foglalkozásokat naponta, munkanapokon 2 órában szervezzük, igazodva az idősek otthona napirendjéhez, a délelőtti, vagy délutáni órákban.

 

Az értéktárgyak, készpénz átvételének, megőrzésének feltételei szabályzatban rögzítettek.

A személyes letéteket az intézményvezető vagy általa megbízott személy kezeli, az e célra bevezetett nyilvántartás és elszámolás mellett. Az ellátottak készpénzének nyilvántartása letéti elszámolási íven történik és a pénzmozgást bevételi, illetve kiadási pénztárbizonylaton rögzítjük. Mind a befizetést, mind a kifizetést a lakónak alá kell írnia. Ha a lakó írásképtelen, a be- és kifizetés két intézményi dolgozó jelenlétében történhet, akik aláírásukkal igazolják a pénzmozgás tényét. Ha a lakó gondnokság alatt áll az ellátott, gondnoka jogosult aláírásra. 

Az intézménybe beköltözéskor az intézet vezetője tájékozódik a lakó halálakor bekövetkező teendőkről.

Az Otthonban elhunyt személlyel kapcsolatos teendők ellátását az ezzel megbízott gondozónő intézi. Az elhunyt ingóságairól a halál beálltát követően azonnal leltárt kell készíteni, a szolgálatban lévő dolgozó ezt két tanúval aláíratja.

Az Otthon belső életének rendjét a házirend tartalmazza.

A szolgáltatás igénybevétele önkéntes. 

 

Az ellátás szóban és írásban is kérelmezhető. A kérelmet lehetőség szerint írásban, a „Kérelem személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez” az intézmény által készített formanyomtatvány kitöltésével benyújtani a Bonyhádi Gondozási Központ székhelyén, illetve telephelyein. 

Az ellátás szóban és írásban is kérelmezhető. A kérelmet lehetőség szerint írásban, a „Kérelem személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez” az intézmény által készített formanyomtatvány kitöltésével benyújtani a Bonyhádi Gondozási Központ székhelyén, illetve telephelyein. Kérelmek szóban Bonyhádi Gondozási Központ székhelyén adhatók elő. Ebben az esetben az intézmény által készített formanyomtatványt a szolgálatban levő szociális gondozó tölti ki, két tanú aláírásával hitelesíti.

 

Az Intézmény vezetője az ellátást igénylő soron kívüli elhelyezéséről gondoskodik, ha annak helyzete a soron kívüli elhelyezést indokolja. A soron kívüli elhelyezésre vonatkozó igényt a kérelemben fel kell tüntetni.

Bonyhád Város Önkormányzati Képviselő-testülete

45/ 2017.(III:30) sz. határozata a

térítési díjat 106.950.-Ft/hónapban állapította meg.

Az Idősek  Otthonban jelenleg 14 nő és 2 férfi lakik. Átlagéletkoruk: 78,5 év. 

Minden ellátott 4 órát meghaladó gondozási szükséglettel rendelkezik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az otthonban valamennyi lakónak azonos az ellátási igénye.

 

Pszichiáter, neurológus, geriáter szakorvos által kiadott demencia kórképet megállapító szakvéleménnyel rendelkező demens ellátottunk jelenleg nincs az intézményben. 

Az Idősek Otthon dolgozói létszáma: 1 fő vezető, 1 fő mentálhigiénés munkatárs, 5 fő gondozónő, 1 fő takarító – és mosónő.

 

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!